![](/media/lib/171/n-wydrymorskie-3d8993f55acb6fa10a4d0445d223d892.jpg)
Wydry ratują trawy morskie
27 sierpnia 2013, 13:20Naukowcy badający zanikanie i ponowne odrodzenie się traw morskich w Elkhorn Slough odkryli, że kluczowym warunkiem odrodzenia środowiska przyrodniczego był powrót na te tereny wydr morskich. Trawy morskie, które chronią wybrzeża i są bardzo ważnym habitatem dla ryb, zanikają na całym świecie
![](/media/lib/165/n-reklama-ca6ab3de83b57292ac1be1dfa23ec423.jpg)
Uświadamianie przez 'wywoływanie' na zimno
28 czerwca 2013, 17:21Shine (Safer Homes In NZ Everyday), organizacja przeciwdziałająca przemocy domowej w Nowej Zelandii, nawiązała współpracę z agencją reklamową Whybin/TBWA. Po burzy mózgów powstały podkładki pod piwo ze zdjęciem wydrukowanym za pomocą termoaktywnego tuszu. Gdy postawi się na nich zimną butelkę albo kufel, na twarzy kobiet i dzieci pojawiają się siniaki.
![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.
![](/media/lib/141/n-mars-bec5c057425c34b801b31a6f930adb43.jpg)
Mars miał bogatą w tlen atmosferę
20 czerwca 2013, 15:14Różnice w składzie pomiędzy marsjańskimi meteorytami a skałami zbadanymi przez łazik NASA można wyjaśnić, jeśli przymiemy, że przed 4 miliardami lat Mars posiadał bogatą w tlen atmosferę - twierdzą naukowcy z Oxford University
![](/media/lib/164/n-ruiny-4abdd9072087ba9407e670543773ca3e.jpg)
Wiemy, co 'gryzło' krzyżowców na Cyprze
20 czerwca 2013, 10:53W latrynie średniowiecznej fortecy Saranta Kolones na Cyprze wykryto jaja endopasożytów. Wiadomo więc, że garnizon z czasów trzeciej wyprawy krzyżowej cierpiał z powodu zakażenia m.in. glistą ludzką (Ascaris lumbricoides hominis).
![](/media/lib/163/n-kosci-filipa-0fffd0ae31dac29425367e55c71a8d8f.jpg)
Dzieci bogatych Medyceuszy chorowały na krzywicę
11 czerwca 2013, 12:57Osteoarcheolodzy z Uniwersytetów w Pizie i Sienie zbadali kości 9 dzieci z rodu Medyceuszy i stwierdzili, że choć familia była bogata, w XVI-XVII w. jej najmłodsi członkowie cierpieli z powodu krzywicy.
![](/media/lib/144/n-szampan-220272e76e9e6ab6d1d27c249771650f.jpg)
Szampan na zdrowie
9 maja 2013, 10:43Spożywanie od jednej do trzech lampek szampana tygodniowo chroni przed związaną ze starzeniem się utratą pamięci oraz spowalnia rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. demencja. Naukowcy z University of Reading dowiedli, że obecne w szampanie związki fenolu poprawiają pamięć przestrzenną
![](/media/lib/155/n-_mg_1268-023e56beb21f1e932ed2437235e49914.jpg)
Jak to naprawdę z mumiami bywało
26 marca 2013, 12:56Najnowsze badanie duetu z Uniwersytetu Zachodniego Ontario zadaje kłam twierdzeniom Herodota. Okazuje się bowiem, że w mumiach często nie ma serca, a zmarłych cięto bez względu na pozycję i majętność.
![](/media/lib/98/n-zakwit-glonow-2fa52bd02f131c3a69e8ce41dea2ae84.jpg)
Plankton wchłania więcej węgla
18 marca 2013, 11:55Eksperci będą musieli przejrzeć i zmienić modele dotyczące dwutlenku węgla pochłanianego przez morskie mikroorganizmy. Z badań naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (UC Irvine) wynika, że organizmy takie jak np. cyjanobakterie mogą pochłaniać nawet dwukrotnie więcej CO2 niż dotychczas sądzono.
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Dieta dobra dla zdrowia gorsza dla środowiska niż sądzono
11 lutego 2013, 12:39Analizując zwyczaje żywieniowe 1918 dorosłych Francuzów oraz ich wpływ na środowisko, naukowcy zauważyli, że choć przy uprawie warzyw i owoców powstaje mniej gazów cieplarnianych niż przy hodowli zwierząt, osoby przestrzegające zasadniczo wegetariańskiej diety spożywają więcej pokarmów, przez co ich wpływ na środowisko wzrasta.